lauantai 21. huhtikuuta 2012

Keveät falafelpihvit


Falafelejen pyörittely ja paistaminen palloina on tuottanut ajoittain enemmän ja vähemmän ongelmia mulle. Innostuinkin suunnattomasti siis Maku-lehdessä olleesta ideasta paistaa falafelit pihveinä! Kumma kyllä, mutta omaan mieleen ei moinen juttu ollut tullut ollenkaan aiemmin.

Tajusin tuossa että varsinkin parin kuluneen viikon aikana on tullut kirjoitettua kaikesta muusta kuin ruoasta mutta nyt korjaantuu sekin seikka. Vihdoin oli aikaa ja jaksamista tehdä jotain uutta ja hengailla keittiössä muutenkin kuin tiskaamisen merkeissä.

Pihveissä maistuu falafelimaisuus pehmeästi ja sisältä rakenne on sama mutta eivät nämä ihan perusfalafeleilta mielestäni maistu (jokin mauste uupuu). Vaikka ihan ei falafeliin maussa päästy, en sitä kyllä kaivannukkaan, tuli niin hyviä ja ennenkaikkea täyttäviä. Kaverina riisi ohra seos sekä sitruunalla maustettu jugurttikastike muodostivat yhdessä ihanan aterian (ja vieläpä terveellisen!). Tosi nannaa siis ja suosittelen kokeilemaan, ehdottoman hyvä vaihtoehto muille kasvispihveille ja lisäksi suhteellisen kevyt ateria (ja monipuolinen).

Korppujauhot olivat itsellä loppu, joten korvasin ne normi jauhoilla, toimi hyvin! Mikäli haluat käyttää korppujauhoja, käytä sitä lopussa taikinanokareiden pyörittelyyn ennen pellille nostamista.

Keveät falafelpihvit, noin 12kpl

2 porkkanaa
1 tlk kikherneitä
1 sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
1 muna
1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl juustokuminaa

pinnalle: noin 1 dl jauhoja tai 1/2 dl korppujauhoja
1 rkl öljyä

Jugurttikastike:

3 isoa ruokalusikallista (siis oikealla lusikalla) soijajugurttia
iso loraus sitruunamehua
1/2 tl meiramia

Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kuori ja raasta porkkanat, nosta raaste kulhoon. Silppua sipulit ja lisää ne raasteen sekaan kikherneiden, munan, mausteiden ja jauhon kera. Sekoita tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella tai käytä yleiskonetta.

Mittaa pinnalle tulevat jauhot lautaselle. Ota kahdella ruokalusikalla nokare taikinasta, kääntele jauhoissa ja nosta leivinpaperille pellille. Taputtele pihviksi. Sivele pinnalle kevyesti öljyä ja paista sitten noin 15 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes pihvit ovat nätin ruskettuneita.

Kun pihvit paistuvat uunissa, keitä lisukkeeksi riisiä tai vaikka couscousia. Valmista jugurttikastike sekoittamalla ainekset yhteen.

Itselle riitti mainiosti 3 pihviä ja sekin oli ehkä vähän liikaa, tästä satsista tulee siis helposti neljälle hengelle ruoka.

2 kommenttia:

  1. nami! mä en oo koskaan tehnytkään falafeleja, jotenkin kauhistuttaa se öljyssä keittäminen :D näitä vois jo huomenna tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden paistaminen on tosiaan paljon helpompaa kuin varsinaisten falafelejen, ei tarvii kuin katsoa kellosta oikea aika uunissa pitämiseen :) Suosittelen kyllä kokeilemaan!

      Poista