sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Alelöytönä leipää ja pullaa!

Ei varmaan hirveän useasti tule tälläistä vastaan että hehkutettaisiin alelöytönä ruokaa, mutta nytpä niin käy! Viimoisen lomapäiväni kunniaksi käväisin tänään Wilhelmiinassa aikeena ostaa karjalanpiirakoita. Kyseinen kahvila/konditoria myy nimittäin tuoreita karjalanpiirakoita huokeaan hintaan (10kpl alle vitosen)  ja tykkään ostaa sieltä niitä kun ne leivotaan lähellä ja ovat hyviä.

Kävi kuitenki vähän samalla tavalla kuin pullaa tuolta ostaessa; yhden pullan sijaan ostan yleensä 10 nimittäin. Nyt mukaan lähti karjalanpiirakoiden vieressä oleva tarjouskassi ja sain kympillä 2 jälkiuunileipää, 1 vaalean reikäleivän, 1 vaalean leivän, 2 pullapitkoa, 10 kpl hillomunkkeja, 2 rieskaa sekä 10 kpl karjalanpiirakoita. Pieni pakastin veti itseensä suuren osan mutta syötäväksi suoraan jäi muun muassa ne kaipaamani karjalanpiirakat. Verrattuna kaupasta ostettuun leipään/pullaan sain kyllä nyt rahan edestä vaikka ja mitä ihanaa lähellä leivottua ja mielestäni vielä tosi halvalla.

Wilhelmiinasta voisin sanoa vielä sen verran, että ikinä en ole heidän leivonnaisiin pettynyt (kerran hain aamupalaksi täytettyjä croisantteja, nam!) ja kahvilan yläkerrassa (jos asioi tuossa JKL:n keskustassa olevassa Wilhelmiinassa) on ihanan isot nojatuolit ja jotenki rauhaisa fiilis ellei tupa ole kokonaan täynnä. Asiakaspalvelukin pelaa ja ulkoa suht oudolta pömpeliltä näyttävä rakennus on sisältä mukava ja hyvin äänieristetty, vierestä huristelevat bussit ei sinne kuulu. Hirveän usein ei tuolla käy koska maailman halvilta ei kahvittelu siellä ole mutta mukaan haettavat pullat ja piiraat on kyllä loistava kotiintuominen silloin tällöin.

maanantai 25. heinäkuuta 2011

tukasta asiaa

En ole kokkaillut muuta kuin salaattia ja ruokavalio on ollut aika nestemäistä näiden helteiden keskellä, jotain postauksen tynkää mulla on kuitenki ollut varastossa ja näin loma-maanantain kunniaksi ehdin kirjoitellakin siitä! Koska luen paaljon lehtiä, muotilehtiä ja naistenlehtiä lähinnä, kertyy ilmaisnäytepusseja shamppoista yms tasaiseen tahtiin mutten koskaan käytä niitä vaikka säilönkin ne.  Vaikka olenkin sitä mieltä että geenit ja se miten elää ja syö vaikuttaa paljon  tukan laatuun ja kuntoon, ostan uskollisesti aina sitä shamppoota jonka koen olevan tukalleni paras, ei sitä ihanmitätahansa voi käyttää tukkaansa, syö kuinka hyvin (tai omaisi supergeenit) tahansa.

Kesällä kuontalolleni tapahtuu kahta täysin vastakkaista asiaa; se joko a ) kuivuu hampuksi b) rasvoittuu/likaantuu asap. Tästä ärsyyntyneenä ja inspiroituneena päätin laittaa vähän shamppoita testiin ja katsoa, onko sillä mitään väliä että millä aineella tämän tukan pesen, sillä kun tuntuu olevan ihan oma mielensä. 

Normaalisti käyttämäni shamppoo on Aussien Volume shamppoo, hoitoaineena saman merkin moisture sarjan hoitis ja tehohoitona merkin 3minute miracle värjätylle tukalle. Tukan pesen yleensä joka toinen päivä, hoitoainetta/tehohoitoa käytän sen mukaan miltä tukka tuntuu, ehkä kerta viikkoon hoitoainetta ja kerran pari kuussa tehohoitoa.

Tällä setillä:
- tukka pysyy hyvin puhtaana
- kuivuu helposti ilman hoitoainetta
- hoitoaineen kanssa rasvoittuu ehkä suht nopsaan
- lisää tukan volyymia ehkä vähän juurista mutta ei suurta eroa sarjan väri-shamppooseen
- ei syö tukkaväriä erityisen nopeasti, väri säilyy samalla tavalla kuin aiemminkin
- kivat tuoksut ja rakenne aineissa


Testasin siis Nivean volume shamppoota ja totesin tälläistä:

- rakenne aika nestemäistä ja levittyi tukkaan hyvin
- hankala annostella oikeaa määrää
- tuoksu ok
- just kuivuessa tukka tuntui hyvin puhtaalta ja ilmavalta
- tukan pesua(tehty illalla) seuraavana aamuna tukka tosi puhdas, tyvestä kohonnut
- toisena päivänä tukka jo hyvin likainen
- haalisti väriä enemmän

En ehkä ihan ihastunut tähän shamppooseen, ei käynyt mun tukalle sinänsä että mitään parannusta volyymin suhteen ei ainakaan tullut Aussieen verrattuna ja tukka rasvoittui nopsaan. Lisäksi en tykkää hirveen litkuista shamppoista. Plussaa ok tuoksusta ja tosi puhtaasta pesutuloksesta- tosin shamppoo taisi pestä tukkani vähän liian puhtaaksi eli aluksi vähän kuivattaakin sitä. 


Toinen testikumppani oli Tresemmen moisture shamppoo ja hoitoaine:

- tuoksui kampaamo tuotteelta
-levittyi hyvin tukkaan, shamppoo ok paksua
- hoitoaine tosi jämäkkää
- tukka kuivui hyvin sileäksi ja terveen tuntuiseksi
- väriä lähti tukasta taas hieman lisää
- tukka ei likaantunut merkittävästi enemmän kuin yleensäkään mutta vaati pesua toisena päivänä kuten usein muulloinkin.



Voisin kokeilla Tresemmeäkin uudestaan mutta en tätä moisture komboa vaikka tukka tuntuikin suht terveeltä sen jäljiltä. Värjätylle tukalle ja mulle se ei nyt kuitenkaan käynyt hyvin. Hoitoaine oli ihana, tykkään paksusta hoitoainekoostumuksesta. Ihan varteenotettava vaihtoehto hampputukalle, mutta valitsisin jonkin väriä säästävämmän vaihtoehdon sarjalta jos sitä ostaisin.

Vielä on jäljellä parit testipaketit, niistä joskus myöhemmin sitten. Olisikin ihana löytää tukka-aine, joka pitäisi hiukset sopivan puhtaina mutta ei kuivina ja säilyttäisi värin, antaisi volyymia ja lisäksi ei pakottaisi ylimäärääisiin tukanpesuihin.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Sunnuntai päivällinen eli munakoisorullia tomaattikastikkeessa

Sunnuntai, mikä ihana tekosyy käyttää kunnolla aikaa kaikkeen eikä kiirehtiä mihinkään. Tänään oli siis ihanteellinen päivä myös kokata kunnon ruokaa alusta asti ilman mitään valmispurnukoita. Evitassa oli joku numero sitten ohje munakoisorulliin ja eilen ohjetta silmäillessä päätinpä että se olisi sopiva tän päivän ruoaksi. Jotain ihan uutta, hyvä vatsalle ja mukavaa kokattavaa.

Munakoiso ei ole se ihan tutuin kasvis, ei varmaan monelle muullekaan sekasyöjälle mutta kasvisruokia kokkaillessa se tulee kyllä resepteissä suht useasti vastaan. Tämä oli mulle toinen kohtaaminen ko. liilan mukavan siloisen kasviksen kanssa ja hyvin tultiin juttuun. Tykkäsin tosi paljon tästä ruoasta, maut täsmälleen kohdallaan. Lisäksi tää on kivan kevyttä kuumaan kesäpäivään vaikka uunin päällä pitäminen tekeekin asunnosta hitusen liian kuuman mut oli se sen arvoista.

Lisukkeeksi tein vielä vihersalaattia johon tuli salaattijuustoa, kurkkua, retiisiä, tomaattia ja jäävuorisalaattia.


Täytteestä tulee ainakin kahden munakoison tarpeisiin vaikka ohje väittääkin muuta. Itse ajattelin kehitellä siitä toiseksi päiväksi jotain muuta ruokaa tai syödä iltapalaksi vaikka. Muutoin olen muokannut reseptiä itselle kivemmaksi. Munakoison leikkaamisessa kannattaa käyttää luovuutta ja tarkkuutta jotta paloista saa ohuita ja pitkiä, ekakertalaisella (minä) ainakin osa paloista katkeili mutta esim puolikkaatkin voi hyödyntää tekemällä pikkurullia niistä.

tomaattikastike

ennen paistamista

Munakoisorullat (noin neljälle, ehkä enemmällekin)

1 iso munakoiso
1 dl ohrasuurimoita
5 dl vettä
1/2 dl mantelirouhetta
150g kylmäsavumarinoitua tofua
pari rkl persiljaa kuivattuna
suolaa

tomaattikastike

500g tomaattimurskaa
250g kirsikkatomaatteja
tuoretta tinjamia muutama rkl
öljyä loraus
1 tl hunajaa
suolaa

Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä noin 15-20 minuuttia. Leikkaa tofu pieniksi kuutioiksi ja sekoita se kulhossa ohrasuurimoihin, mantelirouheeseen sekä persiljaan.
Leikkaa munakoiso ohuiksi siivuiksi pituus- suunnassa ja paista kuumalla pannulla molemmin puolin niin, että siivut saavat hieman väriä. Käytä paistamisessa hieman öljyä mutta huomaa että munakoiso imaisee sen kaiken heti itseensä.

Halkaise kirsikkatomaatit kahtia ja sekoita ne tomaattimurskaan uunivuoassa. Lisää mausteet (tinjamista revi mukaan vain lehdet) ja sekoita hieman vielä.

Lusikoi täytettä noin 1-2 rkl munakoiso viipaleelle ja kiepauta munakoiso rullalle. Tee näin jokaiselle munakoisoviipalelle ja asettele rullat uunivuokaan keskelle tomaattikastiketta.Paista sitten uunissa 225 asteessa 25 minuuttia. Tarjoile lopuksi salaatin kera.

Uunista ulkona

lauantai 9. heinäkuuta 2011

Go far and beyond!


Olen miettinyt jo jonkin aikaa että tää ei nyt enää nappaa, ei samalla tavalla kuin alussa. Monesti olisi tehnyt mieli blogata ties ja mistä mutta koska olin lokeroinut tämän blogin kokkausblogiksi en osannut tai uskaltanut alkaa kirjoittamaan muista jutuista, menisihän se vähän aiheen ohi. Töiden takia kokkailu on vähentynyt niin paljon, ettei juttua siltä saralta juuri irtoa ja aina ei inspiroi kirjoittaa mitään pohditojakaan ruoasta tai sen laittamisesta.

Mutta hetkinen hei sitten sanottiin, tää on mun blogi joten voinki blogata mistä vaan mikä mua kiinnostaa, en ole siltikään hylkäämässä ruokabloggailua! Sen sijaan aikomuksena on jatkossa blogata myös muista jutuista eli ruokatrendeistä, muodista/trendeistä, käsitöistä laajemmin ja kauneudesta sekä inspiraation lähteistä. Eli summattuna kaikesta siitä, mistä tulee itselle hyvä ja kiva olo.

 
 (kuvat Livejournal käyttäjä silentburnoutilta )


tiistai 5. heinäkuuta 2011

Maanantai kakkua eli kinuski-mansikka kermakakku

Maanantai kaipasi makeaa ja koska Suomalaista mansikkaa saa, kehitin mielessäni itsestäni herkullisimman kuuloisen täytekombon; mansikkaa, kinuskia, banaania, persikkaa ja kermavaahtoa. Pohjan ohjeeksi nappasin takuuvarman hurlumhei-kakun pohjan ohjeen joka ei petä koskaan ja on helppo kuin mikä ja täten Maanantai kakulle siis täydellinen.

Huomioida vois, että mikäli ostaa kinuskikastikkeen valmiina eikä se ole hirveän jämäkkää, imeytyy kinuski kakkupohjaan viettäessään aikaa jääkaapissa. Kinuskia voi sitten lisäillä sitten tarpeen tullen mutta mikäli kakun tarjoilee muutaman tunnin sisällä, ei imeytymistä ehdi tapahtua. Jos kinuskin tekee itse ja se on jämäkämpää ei se tietty imeydy kakkuun.

Maanantaikakku

pohja: (lasi= standardi juomalasi)

1 lasi vehnäjauhoja
1 lasi kananmunia (noin 4kpl)
1 lasi sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 lasia perunajauhoja

Vatkaa munat ja sokeri yhteen niin että vaahto on vaaleaa ja hyvin kuohkeaa. Sekoita sitten varovasti mukaan sihvilän läpi kuivat aineet. Kaada taikina korppujauhotettuun ja voideltuun vuokaan, paista 30 min 175 asteessa. Testaa kypsyys viisi minuuttia etuajassa ja nosta kakku täysin kypsenä pois uunista (uunien tehot vaihtelevat joten kannattaa tsekata, varmuuden vuoksi). Anna jäähtyä hetki vuoassa ja tee sillä välin täyte valmiiksi.

täyte

1 banaani
2/3 prk purkkipersikan siivuja
2/3 l tuoreita mansikoita
1 prk kinuskikastiketta (valmista, esim pirkka)
2 prk vispikermaa tai esim flora kuohua kuten mulla
vaniljasokeria

Leikkaa mansikat siivuiksi ja samoin banaani. leikkaa myös persikan siivuja pieniksi ja litteiksi paloiksi. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi  ja mausta se vaniljasokerilla.

Kiepsauta kakku sitten tarjoiluvadille. Leikkaa kolmeen kerrokseen ja kostuta kerrokset esim mehulla.
Täytä pohja banaani siivuilla ja kaada päälle ohut kerros kinuskikastiketta. Levitä ylle vielä ohut kerros kermavaahtoa. Laita ylle seuraava kerros ja sille persikkapaloja sekä mansikkasiivuja. Laita ylle kansi ja pursota kermavaahtoa kakun reunoille pystyriveiksi. Valuta kakun ylle kinuskikastiketta ja koristele mansikkasiivuilla ja persikkapaloilla.

Ylijäämä kerman ja mansikat ja muut mahdolliset hedelmät voi herkutella sellaisenaan sitten.