torstai 28. huhtikuuta 2011

Hienohelmailua


Ja kuvassa on..hiuskoriste! Vaikka ihan hyvin se voisi olla myös koriste jonka voisi kiinnittää laukkuun, pantaan, takkiin tai vaikka koristetyynyyn. Käytin aurinkoisen viikonloppuillan askarellen ja ommellen. Kuvassa näkyvän koristeen kiinnikkeenä on hiussolki, johon langalla kiinnitin sitten kankaan. Itse kangaspala taas on muodostunut kolmesta eri pitsistä kun ne on siksakattu yhteen. Keskellä oleva rusetti on helmikaulakorun helmistä tehty.


Tämän pienemmän yksilön takaa löytyy ihan sellainen leveä pinni jonka voi napsauttaa auki ja kiinni. Punainen kangas on vanhasta paidasta kaitale napinläpien takaa joten se oli valmiiksi huoliteltu reunasta. Pitsi on vanhasta tyynyliinasta ja nappikin äitini suurista nappikätköistä löydetty.

Näitä oli todella kiva, ja helppo, tehdä ja tuovat ihan perusponnariin glamouria valtavasti mukaan.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Suklaaéclairit eli suklaavaahdolla täytety tuulihatut

Ne kohosivat yllättävän pulleroisiksi!
Ja niitä tuli monta! Ja kummallisen muotoisia sillä pursottaa en yhä osaa.


Ja niistä tuli groteskin näköisiä koska en osaa myöskään olla sotkematta. Joku joka osaa pursottaa ja on siistinpi, saa näistä varmasti kauniita.

Mutta maku! Maku oli loistava. Kyseessä ovat siis tuulihatut joissa on suklaakerma täytettä. Helppoa ja nopeaa kuin mikä, kun sen osaa.
 Mielestäni tuulihatuilla on liian vaikea maine, eivät ne sen kummallisempia ole kuin muutkaan, uunin vaan pitää olla yhteistyöhaluinen.
Ohje on alkujaan pirkka-lehdestä vuosien takaa. Kätevintä on valmistaa ensin suklaatäyte tai aloittaa sen valmistus sillä välin kun tuulihatut ovat uunissa.

Suklaaclérit

noin 20kpl

2 dl vettä
100g voita
1 1/2dl jauhoja
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa

täyte

200g tummaa taloussuklaata
1 rkl vettä
1 1/2 tl pikakahvijauhetta (tai tuon 1 rkl verran oikeaa kahvia vaan)
2 keltuaista
2 dl kuohukermaa

Tuulihatut näin:

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kiehauta vesi teräskattilassa. Sulata mukaan voi, lisää jauhot ja vaniljasokeri kerralla ja vatkaa puuhaarukalla hyvin. Kuumenna ja sekoita kunnes seos irtoaa kattilan reunoista, siirrä jäähtymään hetkeksi.
Lisää hieman jäähtyneeseen taikinaan munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lusikoi taikina pursottimeen ja pursota noin 8 cm mittaisia tankoja leivinpaperille pellille.
Paista noin 20 minuuttia. Halkaise jäähtyneet hatut veitsellä ja täytä ne suklaavaahdolla.

Täyte näin:

Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita kahvijauhe+kuuma vesi tai ota valmista kuumaa kahvia 1 rkl ja lisää se sekä keltuaiset suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Jäähdytä seos.
Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi ja sekoita se suklaaseoksen joukkoon. Anna jäähtyä jääkaapissa noin 30 min. Pursota sitten täyte tuulihattuihin (tai lusikoi jos olet kaltaiseni ei-niin-kätevä-pursottaja).



tiistai 26. huhtikuuta 2011

Vegelasagnea

 Rakastan lasagnea! Ihan kaikkea siinä! Tämänkertainen ohje on napsaistu Pioneer Womanilta ja tietysti vahvasti muokattu sitten. Ensi kerralla teen kyllä mukaan valkokastikkeen myös sillä olen niin kova juuston ystävä, mutta kyllä tämäkin oli tosi hyvää! Ja loistavaa vaihtelua perus lasagnelle.

 

Vegelasagne

Lasagnelevyjä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 pss mozzarella juustoraastetta
mustapippuria
suolaa
oreganoa

Kuutioi,pilko,hienonna kasvikset oman mielesimukaisiksi. Voitele uunivuoka ja laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuullota pannulla ensin hetki sipuleita, lisää sitten paprika ja lopuksi kesäkurpitsa, kuumottele kunnes kaikki ovat hieman pehmenneitä, lisää tomaattimurska ja anna porista hetki, mausta.
Kokoa lasagne levittämällä vuoan pohjalle ensin hieman tomaattikasvis-kastiketta, sitten lasagnelevyt. Levitä lasagnelevyjen ylle kerros mozzarellaraastetta ja taas tomaattikasvis-kastiketta. Jatka näin, laittaen joka kerrokseen sekä juustoa että kastiketta. Päälimmäiseksi ripottele kunnolla juustoa. Paista 30 minuuttia uunin keski - tai alatasolla, mieluiten folion alla mutta ilmankin pärjää.

torstai 21. huhtikuuta 2011

Inspiraatiota

Kuva ; http://mydoodledays.tumblr.com/

En siis ole tehnyt kuvan kakkua, toivon vaan että olisin. Ihan samalla tavalla kuin etsisi inspiraatiota sisustamiseen, uuden puhelimen malliin, vaateostoksille tai opiskeluun netistä, kannattaa herkkusuidenkin joskus samoilla sivustoilla, joita ei automaattisesti liittäisi ruokaan. Toki ruokablogit ja sen variaatiot ovat valtavan hyviä lähteitä resepteille, mutta kun kaipaa inspiraatiota ja kuvatulvaa, kannattaa mielestäni sulkea google ja suunnata jonnekin ihan muualle.

weheartit.com on ihana pieni-suuri kuvakammio, johon lukuisat käyttäjät lisäävät ihastelemiaan kuvia ja taggaavat niitä. Tageja löytyykin sitten joka lähtöön, ylläoleva kuva löytyi cake- tagilla  ja kuvan alkuperäinen osoite sitten kuvan yhteydestä.Myös ylläoleva herkullinen pasta-annos on weheartin kätköistä.  Suosittelen kokeilemaan cake-haun lisäksi ainakin myös food, pasta ja cupcake tageja selailtavaksi, halu kokata ja leipoa sinkoaa taivaisiin!


Weheartin lisäksi myös tumblr.com on varsin mainio paikka. Sitä kautta löysin nimittäin  http://ilovedessert.tumblr.com/ jossa elämä on pelkkää jälkiruokaa ja jonka kautta löytyi myös tuo jäätelökuva.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Värikästä monsterikakkua!

Tämä täytekakku on oivallinen synttärikakku, kivan makea ja kermainen ja siten siitä riittää monelle sillä montaa palaa ei kerralla jaksa syödä.  Sain toiveeksi tehdä värikkään kakun, mieluiten vihreän, joten vedin sitten väriöverit, mitä sitä kainostelemaan! Lisäsin ihan tavalliseen taikinareseptiin elintarvikevärejä- sinistä ja vihreää- saaden aikaan sisälle yllätyksen! Värjäsin myös kermavaahdon kivan vihreäksi.

Elintarvikevärejä tarvitsee taikinaan suhteellisen paljon, silmät kertovat enemmän kuin tarkat mitat, joten väriä kannattaa lisätä sen verran, että taikina on selvästi värjääntynyt- paistettaessa väri haalenee pinnalta ja keskittyy keskelle joten kannattaa mieluummin laittaa enemmän kuin vähemmän. Elintarvikevärit värjäävät kulhot ja kädet tehokkaasti, joten kannattaa pesaista niitä samantien. Omassa kakussa sininen väri näkyy paremmin taikinassa, virheää näkyy taikinassa vain reunoilla. Taikinan vihreä ja kerman vihreä on samasta pullosta mutta väritulos on selvästi eri sillä eri aineet värjäytyvät eritavalla.

Ohje on alkujaan Demistä, jostain yhdeksänkymmentäluvulta ja äärettömän helppo ja hyvä. Juomalasi tarkoittaa standardikokoista lasia ja yhdellä lasilla kannattaa mitata kaikki aineet, jotta mittasuhteet pysyvät oikeina.
Helppo hurlumhei-kakku (eli siis monsterikakku)

pohja:

1 juomalasi kananmunia (4 kpl)
1 juomalasi hienoasokeria
1 juomalasi vehnäjauhoja
1/2 juomalasia perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

värjäämiseen elintarvikevärejä

täyte:
1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
mansikkahilloa
2 banaania

Kuorrute:

4 dl vispikermaa
1 rkl hienosokeria
1 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen.Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi pohjaa varten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nostele se varovasti muna-sokerivaahtoon. Jaa taikina kahteen erilliseen kulhoon (mikäli käytät kahta väriä) ja lisää elintarvikeväriä ja sekoita se hyvin taikina joukkoon niin, ettei väri jää raidoiksi taikinaan.   Kaada taikinaa kummistakin kulhoista vuorotellen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan jotta muodostuu värillisiä kerroksia ja paista noin 30 minuuttia. Kumoa kakku pyödälle ja anna jäähtyä. 

Leikkaa kakku kaksi- tai kolmekerroksiseksi ja kostuta pohjat esim. mehulla. Levitä pohjille kerros mansikkahilloa, banaaniviipaleita sekä vatkattua vaniljakastiketta ja aseta ne päällekäin. 

Vaahdota kerma, lisää välissä elintarvikeväriä ja vaahdota lisää. Peitä kakku komealla kermapilvellä ja esim strösseleillä.

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Vadelma Pavlova

 Arkiston kätköistä löysin herkun joka ei täällä ole koskaan esiintynytkän. Olen tehnyt Pavlovaa kerran kaksi ja se jos mikä vie makeannälän. Vaikeaa tämän tekeminen ei ole, tarvitsee vain vatkata ja vatkata jotta marenki syntyy. Pohja on siis marenkimainen, keskeltä vaahtokarkinpehmeäksi jäänyt perusta jonka ylle kerrostetaan hyvillä mielin kermavaahtoa runsaasti, sekä marjoja tai hedelmiä, mitä nyt mieli tekee. Jotain raikasta, kirpeää tai hapanta jotta pavlovan ylitsevuotava makeus vähän taittuu.

Vadelma Pavlova

4 kananmunan valkuaista
250 g sokeria
 2 rkl maissijauhoja (tai 4 rkl tavallisia jauhoja )
 (1 rkl valkoviinietikkaa, ei pakko, itse en käyttänyt)
 Pari tippaa vaniljauutetta tai teelusikallinen vaniljasokeria

Päälle; kermavaahtoa ( 2 prk tai 1 isompi) sekä vadelmia (tai muita marjoja tai hedelmiä)

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja laita pellin päälle leivinpaperi.

2. Vatkaa valkuaisia kunnes vaahdosta muotoutuu huippuja kun vatkaimen nostaa hitaasti ylöspäin. Lisää sitten sokeria lusikallinen kerrallaan vatkaten samalla, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää. Taittele sekaan jauhot,(viinietikka) sekä vanilja kunnes seos on tasaista ja sileää.

3. Kasaa marenki leivinpaperille ympyrän muotoon niin, että halkaisija on noin 23 cm, tehden keosta päältä ja reunoilta tasaisen ja sileän. Pist uuniin ja laske samalla lämpö 150 asteeseen. Paista noin tunti tai tunti ja vartti. 

4. Kun marenki on valmis, sen tulisi näyttää rapealta reunoista ja olla kuiva pältä mutta kun tökit keskustaa, tulisi sisällön tuntua vaahtokarkkimaisen tahmealta/pehmeältä. Käännä lämpö pois päältä, avaa uunin luukkua ja anna jäähtyä (uunissa yhä siis).

5. Tulos saattaa olla vähän musertunut mutta se ei haittaa, sillä marengin pohjapuoli nostetaan ylöspäin tarjoillessa, näin sileä pinta on ylöspäin.

6. Kuorrutetta varten vatkaa kerma  ja asettele ylle vadelmat.




perjantai 15. huhtikuuta 2011

Knekkistä tai siis siemennäkkileipää!

Olen törmäillyt nyt lähiaikoina useampaan otteeseen erilaisten näkkileipien tai siemenleipien ohjeeseen, joten eilen sitten rohkaistuin moista tekemäänkin. Ohje on Kalastajanvaimon
ja noudatin sitä suurinpiirtein, tälläisiä määriä siemeniä kun ei omasta takaa löytänyt eikä kauppareissulle ollut aietta lähteä joten lisäsin vain kaurahiutaleiden määrää oikean rakenteen saavuttamiseksi. Maidoton, vehnätön ja vain hyviä rasvoja sisältävä leipä voisi tehd hyvää itsekullekin silloin tällöin, eikä tämän valmistamiseen mene kuin hetki.

3 suurta munaa
10 rkl sesamin siemeniä (itsellä ehkä 3 rkl)
10 rkl auringonkukan siemeniä ( itsellä 3 rkl+ loput pinjansiemeniä)
3 rkl pellavan siemeniä (itsellä taisi olla hampun siemeniä)
6 rkl kaurahiutaleita (laitoin vähä extraa tosiaan)
suolaa maun mukaan
4 rkl jauhettua mantelia

Sekoita kaikki yhteen niin että taikina on vellimäistä. Mikäli seos on liian kuivahkoa, lisää muna mutta mikäli liian velliä, lisää mantelijauhetta. Levitä pellille leivinpaperin ylle, paista 150 asteessa noin 20-30 minuuttia. Mitä pidempi paistoaika, sitä tummempi ja rapeampi näkkis. Leikkaa levy näkkiksiksi lämpimänä veitsen tai pitsaveitsen avulla. Anna jäähtyä hyvin. Nämä säilyy ihan huoneenlämmössä hyvin.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Burrriitooos!

Joskus käyn ruokakaupassa ilman mitään suunnitelmaa vaikka se päämäärätöntä onkin. Päämäärätön heiluminen saattaa kuitenkin joskus  johdattaa johon erilaiseen, mutta helppoon ja hyvään. Koriin kertyi tofua, tomaattimurskaa, papuja, tortilloja, raejuustoa, joitain vihanneksia ja pakasteesta amerikkalainen kasvissekoitus. Mitä syntyy? No Burritoja kahdella eri tavalla ja tortilloja oli vain yksi paketti joka riitti kahdelle koska täytettä oli niin paljon.

Eilen Burritoihin päätyi  pakasteen kruunumix (minimaissia, palkopapuja, parsakaalia, porkkanaa..), juustoraasteen ja papujen kanssa paistettuna, tuoretta tomaattia ja paprikaa sekä raejuustoa. Lisäksi mausteeksi hieman chilikastiketta.

Tänään sitten näin vähän enemmän vaivaa ja marinoin tofun sekä lämmitin tomaattimurskan sekä loput pavut ja lisäsin vielä eilisen täytteen loput mukaan. Paistoin vielä sipulia, valkosipulia sekä marinoidun tofun toisella pannulla. Hyvää tuli taas! Lisäämällä mukaan tuoreita kasviksia saisi mukaan myös raikkautta, mutta niitä ei nyt jääkaapissa ollut.


Tofun marinaadiin nappasin ohjeen siitä Nuoren kokin terveelliset herkut kirjasta ja modifoin hieman.

Marinadi (1 ptk:lle tofua)

2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl soijakastiketta
1 rkl ketsuppia
mustapippuria
vegetarian maustemixiä (Savonlinnan Olgamaria kaupasta)

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Täydellinen omenapiirakka!


En tiedä onko piiraan nimi ehkä liioittelua mutta aika lähellä täydellistä nyt kuitenkin ollaan. Pohja ja kuori ovat mureita mutta ei murutaikinaa, ehkä vähän lehteviä mutta maukkaita, ei liian rasvaisia. Täyte on ihanan omenainen, kivan makea mutta ei ällömakea ja rakenne kokonaisuutena ihana. Kyllä tykkään!

Sain jo hyvä aika sitten käsiini pikkuisen 500 piirakkaa ja torttua kirjan mutta en ollut ennen tätä päivää ehtinyt tehdä siitä mitään, vain ihailla kuvia. Tänään teki mieli piirakkaa ja koska pakkasessa oli syksyn sadosta jäljellä tasan omenat ja puolukat, kallistuin piirakan tekemiseen ja mainitsemastani kirjasta löytyikin sitten valoittava ohje. Vähän olen taas muuttanut reseptiä omille käsille ja suulle sopivaksi.



Täydellinen omenapiirakka

pohja (ja kansi)

noin 4,5 dl jauhoja
noin 225 g voita
1 kananmuna
3 rkl jääkylmää vettä

Nypi jauhoihin ensin voi ja kun seos on suht ryynimäistä/hiekkamaista, lisää muna ja vesi. Sekoita taikinaa vain juuri niin kauan että siitä saa muotoiltua kiinteähköä massaa. Jaa taikina sitten kahteen osaan, pyöräytä palloiksi ja kääri elmukelmuun. Littaa/kaulitse pallot lättänänöiksi niin että taikina täyttää kelmun kokonaan (varo ettei taikina pääse pursuamaan kelmun sisältä pois, älä siis tee liian isoa lättyä). Laita kylmään noin 30 minuutiksi (tai jos olet nopea täytteen kanssa, laita pakkaseen noin 10 minuutiksi.)


Täyte

1 dl ruokokidesokeria
3/4 dl fariinisokeria
1,5 tl kanelia
1-2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
noin 5-6 omenaa ohuiksi viipaleiksi leikattuna (itsellä omasta pakkasesta valmiit viipaleet mutta tuoreet omenat käy hyvin, työtä on vaan enemmän)

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Sekoita keskenään kaikki aineet kulhossa niin, että omenaviipaleet peittyvät tasaisesti jokainen sokeriseokseen.

Ota toinen taikinapallo kylmästä ja taputtele se( noin 23 cm halkaisija) vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle omena täyte. Kaulitse (tai taputtele käsin jos laiskuus iskee niinkuin itsellä) toinen taikinapallo kanneksi piirakalle. Tee kuoreen muutama viilto ja paista piirakkaa ensin 10 minuuttia, laske sitten lämpötilaa 175 asteeseen ja paista noin 35 minuuttia.

Anna jäähtyä jos maltat odottaa mutta lämpimänä vaniljajäätelön kanssa tää on ihanaa.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Neulomus tai siis sukka ilman pahimpia sukkamaisuuksia


Kuvassa Novita 2011 Kevät lehden ohjeen mukaan tehdyt kotoilu/jooga/tanssi sukat, eli sukat ilman kantaa ja kärkeä. Lankana toimi Nallen kukkaketo jota sain aikoinaan mummoltani. Langan neulominen oli harvinaista herkkua sillä se ei solmuuntunut tai takkuuntunut kertaakaan matkan aikana.
Tykästyin näihin siinä määrin, että ovat olleet jalassa lähes jatkuvasti eivätkä ole olleet vielä liian kuumat vaan varsin passelit.  Kun jätetään kärki ja kanta pois, valmistuu sukat nopsaan, ainoastaan neuleen kuvio hidasti matkaa sillä olen laiska neulomaan kuvio/pitsineuletta vaikka se olisi kuinka helppoa.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

korrvapuusteja!

Joskus tekee mieli pullaa ja sitä mielitekoa ei voi kaataa edes se, että kaupan aukiolo-aikaa on jäljellä 20 minuuttia. Kengät jalkaan ja jauhoja ja hiivaa hakemaan, ennätyksellisessä 10 minuutissa takaisin kotona ja pullanvaivaus alkuun. Ohjeen nappasin tällä kertaa Muumimamman keittokirjasta, ja namia tuli! Inhoan kuivaa pullaa joten olen paistamisen kanssa tarkkana- mieluummin tosi kostea kuin rapean ruskea.

Muumimamman korvapuustit

100g voita
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
50g hiivaa
3 1/2 dl maitoa/vettä
1 tl kanelia
8-9dl jauhoja
1 kananmuna

täytteeksi

sokeria
kanelia
voita

 Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Liota hiiva lämpimään nesteeseen, lisää sokeri,suola,kaneli, kananmuna ja alusta mukaan vähitellen jauhoja. Alustuksen lopulla lisää hieman jäähtynyt voi ja lisää loput jauhot. Taikinasta tulee tulla kimmoisaa mutta ei jämäkkää-- liika jauhous tekee pullasta takuulla kuivaa ja jähmeää eikä se kohoa hyvin tai säilytä kosteutta. Anna kohota lämpimässä noin 30 min.

Tällä välin etsi sopiva leivonta-alusta (ei aina selviö pienessä kämpässä jossa ei ole oikeaa ruokapöytää), puhdista ja jauhota valmiiksi, etsi kaulin!

Kauli kohonnut taikina lättänäksi levyksi, levitä voita mielen mukaan, samoin sokeria ja kanelia (eli ihan reippaasti vaan). Rullaa tiukaksi rullaksi ja leikkaa kolmioiksi (toinen reuna kapeampi kuin toinen) ja littaa kapeammasta päädystä sormella alas jotta syntyy jotain korvapuustimaista. Paista noin 10- 12 minuuttia 200 asteessa.

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Kevyehköä lounaspiirakkaa

On varmaan tullut ihan selväksi että allekirjoitannut pitää piirakasta. Palasin luottoreseptin pariin ja loihdin maanantaiseksi ruuaksi tomaatti-sipuli piirakkaa, etuliitteellä "kevyt" jonka tuhosin omilla muokkauksillani hieman. Jättämällä täytteestä munan, ruokakerman ja juuston pois(kuten alkuperäinen ohje sanoo), on piiras superkevyt mutta suosittelen kyllä laittamaan ainakin juustoraastetta päälle jotta mehevyys lisääntyy.
Tämän tekemiseen ei sitten mene kuin hujaus, paistoaika vaan pidentää ruoan valmistumista hieman ja on todella hyvää, oikeasti. Pohjan vetelyyttä ei kannata pelästyä, taikinan tulee olla puuromaista, paistaessa se kehkeytyy varsin ihanaksi ja mureaksi.

Pohja

1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
0,5dl öljyä
1,5dl vettä

Täyte

1 iso sipuli
3-5 tomaattia
mustapippuria
pizzamaustetta
1 kananmuna
kourallinen juustoraasteta
noin desi ruokakermaa (oatleyta tällä kertaa)

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pohjaa varten kuivat aineet yhteen ja lisää sitten nesteet, sekoita tasaiseksi. Levitä pohja lastan avulla piirasvuokaan (perus sydän vuoka tai noin 25 cm halkaisija). Leikkaa sipuli ja tomaatit viipaleiksi. Levitä pohjalle  ensin sipuli ja sitten tomaatit. Sekoita kulhossa juustoraaste, kananmuna ja ruokakerma. Levitä juustoseos tomaattien ylle ja ripottele ylle mausteet. Paista piirakkaa 20-30 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta on kullanruskea.