sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Synttärikakkua!

Leivoin synttärisankarille kakun, sillä mielestäni kaikilla tulee olla synttärinä kakku tai ainakin jotain muuta herkkua. Pohja on perus sokerikakku ja täytteeksi käytin mansikkahilloa, lemon curdia sekä muussattuja banaaneja. Koristeeksi nappasin kaupan hyllystä suklaa lehtiä, sekä winer nougat-rouhetta(jota en aiemmin edes tiennyt olevan!), jota jäi vielä reilusti koristelun jälkeen ylikin.

Tällä ohjeella täykkäristä tulee aika matala ja kaksi kerrosta on maksimi. Muutamalle hengelle se riittää hyvin ja työmäärä on suht pieni.


Sokerikakku

3 1/2dl jauhoja
 2,5dl sokeria
50g sulatettua voita
1dl maitoa
1tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
2tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita sula voi ja maito yhteen ja lisää seos vaahtoon. Yhdistä kuivat aineet hellästi taikinaan ja kaada irtopohjavuokaan (tai kakkuvuokaan) (24cm halkaisija) ja paista 175 asteessa uunin keskiosassa noin 25-30 minuuttia.Tarkista kypsyys esim. hammastikulla kakun keskeltä, sillä reunat kypsyvät nopeasti verrattuna keskustaan, joka kypsyy vasta viime minuuteilla. Muutenkin sanoisin(Lindholmin ohjeesta poiketen) että ellei uuni ole ihan tuliterä, paisto aika on hiukan yli 30 minuuttia. Jäähdytä kakku ja valmistele täyte.

Itse laitoin kerrosten väliin tosiaan mansikkahilloa, murskattua banaania, lemon curdia ja kostutin appelsiini mehulla.

PS. Syksyn ja alkavan talven kunniaksi uutta ilmettä blogiin.

torstai 28. lokakuuta 2010

Marmorikeksit

Ohje näihin marmorikekseihin löyty iki-ihanan makealta kinuskikissalta jossa neuvotaan myös miten kekseihin saa veikeän marmoripinnan. Tykästyin makuun ja aineiden yksinkertaisuuteen niin, että näitä tulee varmasti tehtyä myös jatkossa.

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Isoäidin pikkuleivät

Pidin jo jonkin aikaa sitten pienen piparikeksi päivän jonka toisena tuotoksena oli peltipurkillinen perinteisiä isoäidin pikkuleipiä. Vaikka ohje on helppo, kannattaa paistamisen kanssa olla tarkka ja paistaa vielä hetki sen jälkeen kun luulet keksejen olevan valmiita- trust me.

50 pikkuleipää

5 1/2 dl jauhoja
1 dl perunajauhoja
1 1/2dl tomusokeria
300g kylmää voita/margariinia
1-2 rkl kylmää vettä


Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja tomusokeri yhteen. Nypi voi kuutioina joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa taikina yhtenäiseksi. Mikäli tämä on hankalaa, lisää vielä hieman vettä. Älä vaivaa liikaa vaan tyydy taikinaan heti kun se on yhtenäistä. Kiedo taikina vaikka elmukelmuun ja jäähdytä noin tunti ulkona tai jääkaapissa. Lämmitä uuni 175 astetta. Muotoile taikinasta pieniä palluroita ja paina ne esim. lasin pohjalla vähän littaan leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 10 minuuttia tai kauemmin mikäli pikkuleivät ovat kovin pehmeitä ja halkaistessa sisäosa tosi kostean näköinen. Säilö tiiviissä rasiassa.

lauantai 23. lokakuuta 2010

Nuuskamuikkusen linssikeitto

Suhteeni keittoihin on elämänkaareni aikana ollut sangen outo- on kerrottu että pienenä en juuri muuta syönyt kuin keittoa, rakastin niitä! Jossain vaiheessa, kouluruokaan tutustumisen aikoihin ehkä, ilmestyi kauhu siskonmakkarakeitosta ja ei kyllä hirveästi mikään muukaan keitto sitten maittanut. Pinaattivelli ja kalakeitto ovat olleet aina asia erikseen enkä hernekeittoakaan ole syrjinyt.

Ihmeekseni olen huomannut nyt kaipaavani keittoa. Jotain erilaista kuin perus liemikeitot. Ohje nuuskamuikkusta miellyttävään linssikeittoon löytyi muumimamman keittokirjasta ja syksyn koleina hetkinä se pääsi käytöön. Ja tykkäsin!

1 prk tomaattimurskaa
2 pilkottua porkkanaa
1 silputtu sipuli
3 dl linssejä huuhdeltuna
1 litra vettä
kasvisliemikuutio
paprika-jauhetta
valkosipulia maun mukaan
pippuria
sitruunapippuria

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pilkotut kasvikset. Sekoittele hetki jotta ne hieman kuullottuvat ja lisää tomaattimurska sekä huuhdotut linssit. Miksaa sekaisin ja lisää mausteet sekä vesi. Anna kiehua 30 minuuttia. Nauti paahdetun leivän kera. Tästä tulee koko porukalle.

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Syksystä

Syksy on minulle aina hirveän puuhailun aikaa ja listojen tekemistä. Ensimmäinen glögi mukillinenkin on jo nautittu ja omenapiirakkaakin on tullut leivottua. Syksyyn kuuluvat myös suolaiset piiraat,  kuten mainio tomaatti-sipuli piiras jonka ohje kerran reseptiautomaatti ritvasta tuli. Minne ne ritvat on kadonneet kun enää ei ole moisia ainakaan täällä päin näkynyt?

Syksyyn kuuluvat minulla myös käsityöt, opiskelu ja pimenevien iltojen fiilistely sekä lenkit kirpeässä ilmassa. Tekemäni ympyrä/putkilokaulaliina oli varsin oiva kaveri lenkillä, sillä sitä ei tarvitse solmia erikseen eikä se täten pääse aukenemaan juostessakaan. Kaulahuivi tehdään helpoiten paksusta langasta pyöröpuikoilla, ainaoikein neuleena ja kursitaan ympyräksi kun haluttu leveys/korkeus on saavutettu. Putkilon pituutta säädellään silmukoiden ja langan paksuudella.

Leipomis/kokkaus listallani jonossa ovat muun muassa nämä:

Kinuskikissan marmori keksit
Nuuskamuikkusen linssikeitto
Tahmeat vaahterasiirappipullat
ruukinen lohi-pinaattipiirakka
amerikkalainen juustokakku

lauantai 16. lokakuuta 2010

Metsämarjamuffinit


Metsämarja muffineista tuli kivan meheitä ja marjavalikoima miedonsi taikinan makeutta.
Itse käytin vadelmia, mustikoita ja puolukoita mutta joukkoon kelpaisi ihan yhtä hyvin mansikat tai vaikka lakat. Puolukat tuovat kivan syksyisen maun näihin ja tuovat vähän erikoisuutta perusmarjamuffineihin.

Metsämarja muffinit (noin 12 kpl)

4dl jauhoja
1 1/2dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100g voita
2dl maitoa
2 kananmunaa
hiukan sitruunan mehua
ripaus suolaa
3dl marjoja 

Miksaa kuivat aineet keskenään, vatkaa sokeri ja munat, lisää sulatettu voi+maito+sitruunan mehu yhdistelmä. Sekoita varovaisesti käännellen, liika vatkaus vähentää taikinan kuohkeutta.

Lisää taikinaa ja marjoja vuorotellen kerroksiksi paperivuoilla vuorattuihin muffinivuoan koloihin. Yksi kerros taikinaa, yksi marjoja, yksi taikinaa on hyvä kombo eikä aiheuta paljoa ylimääräistä työtä. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, riippuen muffinien koosta.

torstai 14. lokakuuta 2010

Kasvisvuoka+vaaleaa kastiketta+pastaa

Ensi lumi on sitten saapunut. Samalla on saapunut penninvenytys viikot ja uusien reseptien kokeilut. Tällä kertaa nappasin ohjeen kasvisvuokaan kirjastosta lainaamastani Ruokasuosikit- kasvisruoat kirjasta. Kirjan ohje eroaa omasta tuotoksestani tosin lähes kaikin tavoin mitä nyt peruselementit (kuten korppujauhot ja porkkanat) löytyvät kummastakin.Vuoka syntyy helposti ja nopsaan kuten myös kaveriksi kehittelemäni kastike.



Kasvisvuoka

1 iso silputtu sipuli
valkosipulia
2 raastettua porkkanaa
2 kuutioitua tomaattia
noin 150g hakattua/murskattua/hienonnettua hasselpähkinää
1 rkl jauhoja
3 rkl vettä
150g korppujauhoja
1 kananmuna josta rakenne rikottu
mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
persiljaa

Kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeäksi pannulla. Lisää tomaatit ja jauhot. Sekoita jotta seos sakenee ja lisää vettä jotta seoksesta tulee sakeampaa ja yhtenäisempää. Jos tomaatit on oikein vetisiä/mehukkaita, vettä ei tarvita. Miksaa korppujauhot,mausteet ja pähkinät ja sekoita ne tomaattiseokseen mukaan. Jäähdytä hetki ja lisää kananmuna ja sekoita hyvin.

Kaada seos voideltuun vuokaan (esim. pieni uunivuoka/leipävuoka on paras) ja paista foliolla tai leivinpaperille peitettynä noin tunti 180 asteessa.

Vaalea kastike

noin 3 rkl voita
3,5 dl vettä
1 dl ruokakermaa
noin ruokalusikallinen sinappia
kunnolla mustapippuria

Kiehauta voi pannulla, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Paahda kullankeltaiseksi ja lisää hiljalleen vettä sekoittaen hyvin kokoajan esim kierrevatkaimella. Lisää lopulta ruokakerma ja anna kiehahtaa. Lisää sinappi ja mustapippuri ja anna kiehua 5min jotta jauhot kypsyvät.

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Kokkausta kirjasta 3; passion for food

Esittelyssä taas kokkikirja, tällä kertaa uusin tulokas.


Törmäsin kirjakaupassa Sara La Fountanin Passion for food kirjaan jota en pystynyt laskemaan käsistäni. Kirja on jaettu vuodenaikojen ja kuukausien mukaan niin, että jokaiselle kuukaudelle on omat ruokansa ja kattauksensa. Jokainen kuukausi on myös tyyliltään täysin erilainen, joukosta löytyy intialaista väriloistoa, sadonkorjuu teemaa, brunssia ja tummempaa tyyliä loppusyksyn iltojen mukaan. Kirja sisältää ohjeita monentasoiselle kokkaajalle ja leipojalle sekä esteetikoille ohjeita ja inspiraatiota erilaisten kattausten tekemiseen. Ihanat värimaailmat ja monipuolisuus tekevät lukijasta nälkäisen ja valmiin kokeilemaan uusi juttuja. Omalla listallani ovat ainakin tahmeat vaahterasiirappipullat, mansikka-juustokakkupirtelö ja wokattu riisi. Kirjasta löytyy myös ohjeita jouluherkkuihin joista tryffelit näyttävät upeilta.

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

marjapiiraka

Kuva on karu koska piirakkaan kajottiin ennen kuin kamera ehti paikalle mutta maku parempi! Ihanan marjaisa ja taikina kerrassaan upea, tätä parempaa saa kyllä hakea kaukaa. Ohje Passion for food kirjasta, syksyosiosta. Piirakka paistetaan mieluiten irtopohjavuoassa tai perus kakkuvuoassa sillä siihen tulee korkeat reunat ja massoittain täytettä.

Marjapiirakka

125g voita
4,5dl jauhoja
2 kananmunan keltuaista
3/4 dl sokeria
2rkl maitoa
1,5 rkl vettä

täyte:

noin 600g marjoja; mansikoita,vadelmia ja mustikoita.
1,2 dl sokeria
1/2dl jauhoj
1 tl vaniljasokeria

Tee ensiksi pohja, sekoita kuivat aineet ja voi yhteen nyppimällä. Lisää nesteet ja munat ja sekoita massa tasaiseksi taikinaksi. Anna jähmetä 30min jääkaapissa. Kauli taikinasta iso levy ja aseta se vuuan pohjalle käsin tasaisesti niin, että se riittää korkealle reunoille asti. Säästä loppu ylitsemenevä taikina jääkaappiin hetkeksi. Tee täyte sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Lisää täyte pohjalle ja kauli lopusta taikinasta iso levy. Leikkaa levystä suikaleita ja rakenna piiraan ylle taikinasuikaleristikko. Voitele kananmunalla. Paista 180 asteessa noin 40 -45 minuuttia. Anna jähmettyä ja viiletä täysin ennen tarjoilua, muuten sisältö lösähtää ja mehut valuvat puuttuvan palan paikalle. Tämä ei tosin huononna makua!

lauantai 9. lokakuuta 2010

karamellipopcornia ja villasukkia

 Karamelli popcorneja,joihin ohjeen ja idean sain Passion for food kirjasta, varten tarvitset 1 pussin valmiiksi poksautettuja mikropopcorneja, 3rkl sulatettua voita, noin desin hunajaa ja desin vaaleaa siirappia. Lisäksi tarvitse 1-2tl kanelia vähän maun mukaan.

Laita popcornit isoon kulhoon. Sekoita yhteen sula voi,hunaja,siirappi ja kaneli ja valuta seos popcornien päälle. Sekoita jotta karamelliseos yltää jokaiseen popcorniin. Levitä popcornit sitten pellille leivinpaperin päälle ja paahda 175 asteisessa uunissa noin vartti tai kunnes popcornit saavat väriä.
Kirpeään syysiltaan karamellipopcornien lisäksi kelpaa villasukat jotka ovat olleet yksi syksyn projekteista. Kuvassa ne on jalassa onnellisella omistajalla jo.

Kokkausta kirjasta 2; Pala kakkua

Esittelyssä vihdoin kirja jonka olen maininnut ehkä jokatoisessa postauksessa; Leila Lindholmin Pala kakkua ja paljon muuta.


Kirja sisältää nimensäkin mukaan lähes pelkkiä leivonnaisia joten se on jaoteltu erilaisten leivonnaisten mukaan joten kuppikakuille, piirakoille, leiville ja kekseille on omat kappaleensa. Kirjaa koristavat ihanan tunnelmaiset kuvat joita on ihanan paljon, lähes jokaiseen ohjeeseen liittyy kuva joten lopputuloksen ulkonäköä ei tarvitse paljoa arvailla. Kirjasta löytyy lisäksi tietoa muunmuassa erilaisista jauhoista. Kirjan lopussa on myös oma osansa mehuille ja kastikkeille/hilloille joista osaa käytetään leivonnaisten täytteinä tai päälysteinä.


Kaikki kirjan ohjeet ovat selkeästi kirjoitettuja ja siten helppo ohjata. Mitään hirveän erikoisia aineksia ei ole käytetty joten suurta osaa voi leipoa ilman kaupassa käyntiä jos vaan pakkasesta löytyy esim marjoja tai kaapista hedelmiä sillä monet herkut sisältävät näitä.

lauantai 2. lokakuuta 2010

vadelmamarenki päälysteinen sitruunapiiras

Vuuassa näyttää vielä hyvältä kun veitsi ei ole päässyt sitruunapiirasta ja marenkia lävistämään. Tämä ei ollut ihan onnistunut tekele siis. Maku oli kyllä varsin muikea; sitruunapiiraan pohjana oli murotaikina ja piiraan täytteenä valmista lemon curdia kun en itse jaksanut alkaa tekemään. Päällyksenä oli marenkia johon oli miksattu soseutettuja vadelmia. No ensinnäkin vadelmia tuli laitettua liian vähän ja toiseksi marenki vaahto jäi liian pehmeäksi eikä jähmettynyt kunnolla.


Kävi siis näin kun veitsi koski piiraaseen päinkään:
 

 


Tämähän siis oli jumalaisen hyvää, kirpeän ja makean sekoitus mutta ei esittely kelpoinen koska marenki jäi liian pehmeäksi vaikka mielestäni se oli ennen uuniin menoa varsin kovaa. 

No aina ei voi voittaa! Mutta tulipahan kokeiltua ja kyllä syötyäkin.Joskus uusiksi ja silloin pitää vatkata koko ilta sitten jotta marenki on oikeasti kovaa.

pastagratiinia soijalla ja kasviksilla

Lainasin jokin aika sitten kirjastosta valtavan kasan kokkikirjoja, muunmuassa sitruuna kustannuksen julkaiseman Keittiössä vihertää. Sieltä nappasin parikin ohjetta kokeiluun ja tässä toisen tulos. Ohje on taas muokattu oman mielenmukaiseksi.



kierrepastaa keitettynä 2-3 ihmisen annoksen verran
1 punainen paprika
1 tomaatti
2dl soijarouhetta (plus 4dl vettä)
1dl maissinjyviä
1 valkosipulinkynsi
2dl ranskankermaa
1rkl persiljaa
juustoraastetta kuorrutukseen
mustapippuria
chiliä

Kuumenna uuni 200 asteeseen, leikkaa paprika ja tomaatti pieniksi kuutioiksi. Silppua valkosipulinkynsi pieneksi. Turvota soijarouhe lämpimällä pannulla veteen ja lisää vihannekset kun vesi on imeytynyt rouheeseen. Paista hetki. Lisää ranskankerma ja mausteet. Sekoita seos pastan joukkoon ja kaada uunivuokaan. Ripottele ylle juustoraastetta ja paista noin 20-25 minuuttia.